Het Raster vzw - TERUGBLIK AUTISMEWEEK

Het vijfde jaar op rij hebben we een Autismeweek gehouden in de Autitheek in het kader van ‘Wereldautismedag’ (2 april). 4 dagen lang hebben we heel wat activiteiten georganiseerd. We kregen zo’n 120 enthousiaste bezoekers over de vloer. We geven jullie graag feedback over enkele workshops en thema’s, waarvoor er heel veel interesse was  en die al snel volzet waren.

 

‘Maak je eigen zwaartedeken’

Bij de workshop ‘Maak je eigen zwaartedeken’, waren er 8 enthousiaste deelnemers. Na het installeren van de naaimachines begon het meet- en rekenwerk. Hoeveel horizontale en hoeveel verticale lijnen zijn er nodig voor een deken van 5 kg? Eens dit berekend was werden de lijnen op de stof getekend en kon het stikken beginnen. Eerst alle verticale lijnen dan de granulaatkorrels afwegen en in de tunnels gieten, om dan telkens de verticale lijnen stikken.

Het was veel prutswerk en 3 uur is iets te weinig om een deken af te krijgen maar de deelnemers waren wel op weg geholpen om het zwaartedeken thuis verder af te werken.

 

‘Zelfzorg voor vrouwen met autisme’

Op deze workshop zaten een groep vrouwen met autisme al lang te wachten. Na een rustige start werd er dieper op het thema “zelfzorg” ingegaan. Twee gastsprekers hebben het thema vanuit hun eigen, zeer verschillende ervaring beschreven. Nadien bleek er erg veel gespreksstof te zijn om uit te wisselen in de grote groep.

Binnenkort gaan we dit initiatief verder uitbouwen en starten we met vrouwenbijeenkomsten op regelmatige basis.

 

‘Autisme en eetproblemen’

Gezellig samen aan tafel eten is een verwachting die in veel gezinnen waar één of meerdere personen autisme hebben, vaak een verwachting blijft.  De deelnemers aan deze workshop konden hun ervaringen delen met andere ouders en ze aftoetsen aan de theorie. We merkten dat vele ouders op die manier hun verwachtingen konden bijstellen en ze realistischer en realiseerbaarder maakten.

 

‘Gespreksvoor-& namiddag voor grootouders met een kleinkind met autisme’

Er werd stilgestaan bij volgende vragen: Wat betekent het om een kleinkind met autisme te hebben? Hoe kan je als grootouder je kleinkind met autisme beter begrijpen? Hoe gaan andere grootouders hiermee om?

 

‘Door het bos de bomen weer zien’ – info voor meerderjarigen

Tijdens dit infomoment hebben we jongvolwassenen wegwijs gemaakt in de nieuwe aspecten van hun volwassen leven. In 3 uur tijd kregen de deelnemers heel wat informatie te verwerken. We hebben bekeken waar ze recht op hebben op vlak van hulpverlening (omkadering), wonen, inkomen, werk/dagbesteding...

Om hen te helpen hebben we alle informatie in een duidelijke brochure gegoten.

We kregen van één van de deelnemers volgende bedankingsmail: ‘Nogmaals hartelijk dank voor de verhelderende toelichting! Ik heb er heel veel van opgestoken. De titel van de workshop was zeer goed gekozen, en is zeer terecht.’

 

Deze succesvolle week motiveert ons om reeds aan de slag te gaan met de organisatie van de Autismeweek 2020.

 

 

 

 

Autisme chat

Open Chat